Wysłany: 2010-07-12, 22:19 Kto zostanie prezydentem Starachowic?
Ponieważ zbliżają się wybory zastanawiam się czy istnieje jakiś poważny kandydat w naszym mieście na prezydenta. Ale póki co nie widzę żadnej alternatywy dla obecnie rządzącego Wojciecha Bernatowicza. Może Pan Sylwester Kwiecień, ale on już był i z całym szacunkiem myślę, że chyba nie miałby szans z obecnie rządzącym... Gdzieś w jakiś artykułach w gazecie było wymienione nazwisko jednej czy dwóch Pań, ale nie sądzę, by nasze Starachowice były gotowe na kobietę prezydenta... Z drugiej strony patrząc na miasto niekoniecznie trzeba by zamieniać pana Bernatowicza na kogoś innego, miasto się zmienia, ludzie są zadowoleni, może jakby porządził kolejne 4 lata to coś dobrego wyszłoby z tego rządzenia...
Milosz Gość
Wysłany: 2010-07-23, 21:29
Wybory w Starachowicach wygra pan Bernatowicz, ponieważ nie ma kontrkandydata. SLD powinno wystawic kogoś młodego, to może mógłby powalczyć. Pan Kwiecień już był i niestety jego poczynania nie są, aż tak widoczne jak pana Bernatowicza. Z tym, że przy okazji każdego metra chodnika czy parkingu i tak dalej, powinna być przedstawiana sytuacja na temat zadłużenia miasta. Jako obywatel chciałbym wiedzieć czy te wszystkie inwestycje pokrywane są np. z pożyczek czy miasto jest stać na te czy inne poczynania. Czy jest w ogóle szansa, żeby coś na ten temat się dowiedzieć. Czy może na sesji rady miasta podają takie informacje? Bo jeśli tak, to z chęcią bym się wybrał, żeby się dowiedzieć.
Gość
Wysłany: 2010-07-24, 04:07
Milosz napisał/a:
Jako obywatel chciałbym wiedzieć czy te wszystkie inwestycje pokrywane są np. z pożyczek czy miasto jest stać na te czy inne poczynania. Czy jest w ogóle szansa, żeby coś na ten temat się dowiedzieć. Czy może na sesji rady miasta podają takie informacje? Bo jeśli tak, to z chęcią bym się wybrał, żeby się dowiedzieć.
Przecież są budżetowe sprawozdania i nie ma problemu żebyś dowiedział się czy miasto jest czy tez nie jest wydolne finansowo. Co do samych kredytów, jeśli służą one poprawie życia mieszkańców to należy je zaciągać np na budownictwo socjale, czy działanie MZK, budowa kanalizacji, czy normalny dojazd do posesji. Jeśli pieniądze marnuje się na promocję miasta która nic nie daje albo pokazywanie się gdzie się da na festynach jest to niewłaściwe i trzeba to mocno piętnować. Nie wspominając o "atrakcjach" typu prawie lunety i fontanna
Milosz Gość
Wysłany: 2010-07-24, 09:40
Wiec skoro, jak twierdzisz, są sprawozdania budżetowe, to chyba powinny być zamieszczone na stronie BIP Urzędu Miejskiego... a uwierz mi chciałem je tam znaleźć, ale jakoś nie mogłem. Z resztą czy nie wydaje Ci się, że jakby te dokumenty były ogólnodostępne, to zaraz by się w którejś z gazet pokazał na ten temat artykuł. Moim zdaniem to nie jest takie proste.
Gość
Wysłany: 2010-07-26, 21:03
W dzisiejszej GS było napisane, że starachowickie SLD może wystawi kandydaturę pana Piotra Nowaczka w nadchodzących wyborach samorządowych. Czy ktoś wie gdzie mogę coś przeczytać na temat jego osoby? Tzn. jaką skończył szkołę, co robi i jakie ma poglądy?
że starachowickie SLD może wystawi kandydaturę pana Piotra Nowaczka w nadchodzących wyborach samorządowych.
Jeśli faktycznie tak się stanie będzie to oznaczało że starachowickie SLD nie jest skostniałe i potrafi dopasować się do oczekiwań społecznych sympatyzujących z SLD. Starachowicom potrzebny jest prezydent otwarty na dialog z ludźmi, w tym młodymi którzy widzą problemy młodych ludzi w mieście
Dziś około godz 8 w radio Kielce była rozmowa z posłem Kopycińskim z SLD w sprawie wyborów prezydenckich w Kielcach. Poseł stwierdził że za kadencji Lubawskiego „Kielce się stały miastem hipermarketów i aptek, a miasto się powoli wyludnia” Tę sytuację odniosłem wprost do Starachowic bo przecież u nas jest identycznie. W rozmowie nawiązano także do Starachowic i kandydata SLD na prezydenta miasta, prawdopodobnie będzie nim Kwiecień ale zarówno w Kielcach jak i w innych miastach dla SLD liczy się głos opinii publicznej, więc ostatecznej decyzji jeszcze chyba nie ma
hihi Gość
Wysłany: 2010-07-30, 12:41
Ja uwama ze najlepszy kandydatem bedzi Kubik z Bugaku ps. "zaczarowany ' ołowek. Facet nie ma powiązan poitycznych pprzejawia oznaki lewania wszystkigi i wszystkic mił by uzackie podejście do sprawy. Ponadto byłby najbardziej charakterystycznym prezydentem w Polsce pzrez co bardzo sktecznie promował by miasto a tym samym wzroło by zaintereowanie naszym regionem. Powołajmu koitet wyborczy : Wolny Bugaj" i Kubikrezydenta
Gość
Wysłany: 2010-07-30, 13:50
hihi napisał/a:
Ja uwama ze najlepszy kandydatem bedzi Kubik z Bugaku ps. "zaczarowany ' ołowek. Facet nie ma powiązan poitycznych pprzejawia oznaki lewania wszystkigi i wszystkic mił by uzackie podejście do sprawy. Ponadto byłby najbardziej charakterystycznym prezydentem w Polsce pzrez co bardzo sktecznie promował by miasto a tym samym wzroło by zaintereowanie naszym regionem. Powołajmu koitet wyborczy : Wolny Bugaj" i Kubikrezydenta
Ojczyzna Polszczyzna
Cosmo Gość
Wysłany: 2010-07-30, 22:00
SLD powinno wystawić Pana Nowaczaka. Mogłoby być ciekawie. Kwiecień nie ma szans w starciu z Bernatowiczem, żadnych. Dobra kampania i być może ludzie zechcieliby zamienić festyny na poważniejsze inwestycje dla miasta. Ciekawe co władze SLD postanowią.
Kwiecień nie ma szans w starciu z Bernatowiczem, żadnych. Dobra kampania i być może ludzie zechcieliby zamienić festyny na poważniejsze inwestycje dla miasta. Ciekawe co władze SLD postanowią.
W istocie, Kwiecień nie ma szans z Bernatowiczem, ale gdyby SLD postawiło na kogoś innego, przy dobrej kampanii ta osoba miałaby szansę. Oczywiście jeśli przedstawi program zgoła odmienny od tego który jest realizowany przez obecnego prezydenta. Wszyscy widzą z dążeniem ku poprawy życia mieszkańców w mieście ma on niewiele wspólnego. Chyba że poprawą życia nazwiemy budowanie fontann i tworzenie kolejnych placów rekreacji i organizowanie zabaw. Rządzenie miastem to nie zabawa tylko odpowiedzialna misja
A może ludzie zagłosują na viceprezydenta Capałę. Dosyć go dużo w różnych wypowiedziach dotyczących inwestycji w mieście. Zdaje się, że to Capała jest szyją, a Bernatowicz głową. Może jeszcze się okaże, że zamienią się miejscami w wyborach. Prezydentem będzie Capała, a jego zastępcą Bernatowicz.
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 17:14
Kandydatów jest w mieście niezadużo. Tzn. może i do ciepłego stołka to by się kilka d... przytuliło ale kogoś z charyzmą i pomysłem brak.
Działania Prezydenta Bernatowicza na początku wydawały mi się też pod publiczkę jak wielu mieszkańcom. Jednak doceniłem te działania bo w sumie ,może to i dla wlasnej autopromocji i PR-u ale i tak Jego pracy widać o niebo więcej niż poprzedników.I o to chodzi. Poza tym myślę,że z P.Capałą tworzą udany duet.Z tym,że chyba lepiej by to funkcjonowało gdyby P.Capała bym Prezydentem a P.Bernatowicz Wiceprezydentem z tego powodu,że P.Capała lepiej zna się na inwestycjach a P.Bernatowicz lepiej sprawdza się w roli reprezentanta miasta itp.
Myślę,że aktualny wierunek poprawy wizerunku miasta powienien być utrzymany a do poprawy jest lepsza promocja miasta wśród inwestorów.
PS. Jeśli Prezydentem zostanie ktoś inny zapewne zawetuje wszelkie projekty typu rewitalizacja rynku czy Manhatanu a to cofnie miasto o 10 lat.
Gość
Wysłany: 2010-08-01, 22:27
No ale tak to chyba teraz wygląda. Prezydent jako postać reprezentacyjna otwiera kolejne remonty dróg, chodników, parkingów, rond itd, a Capała siedzie w Urzędzie i myśli nad kolejnymi inwestycjami. Mi nie za bardzo podobają się te ich wszystkie pikniki. Oczywiście Sobótki, jakiś festyn po środku wakacji i jeden na zakończenie byłyby ok. Ale te Pikniki z prezydentem to juz przesada. Fajnie, że są jakieś zawody sportowe, konkursy z nagrodami, ale to miasto potrzebuje miejsc do pracy i z tego by się ludzie najbardziej cieszyli.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum