Z sukcesami wrócili z Kielc reprezentanci gminy Mirzec, którzy śpiewem i pysznym jedzeniem promowali gminę w Parku Miejskim w Kielcach.
Impreza promująca zdrową, regionalną i tradycyjną żywność oraz regionalną kulturę odbyła się w niedzielę w Parku Miejskim w Kielcach. Na stoiskach można było spróbować ponad 50 regionalnych produktów kulinarnych, kandydatów do tytułu laureata wojewódzkiego etapu 18 edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Dania i wyroby przygotowywały przedsiębiorstwa, Koła Gospodyń Wiejskich oraz członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Gminę Mirzec reprezentowali wystawcy oferujący zdrową regionalną żywność i ludowi artyści. W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” swoje wyroby prezentowali Sławomir Surdy, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego Mirsa z Mirca oraz panie z Osińskiego Stowarzyszenia Pasjonatów Arcydzieła „Kuźnia Arcydzieł”. Ich stoiska odwiedziła Agnieszka Idzik – Napiórkowska, przewodnicząca Rady Gminy w Mircu oraz dyrektor Biura Lokalnej Grupy Działania „Razem na Piaskowcu”, która pogratulowała zwycięzcom wspaniałych sukcesów.
Sławomir Surdy zapraszał do skosztowania różnych miodów ze swojej pasieki z wieloletnią tradycją. Miód wielokwiatowy Mirsa z jego pasieki zajął pierwsze miejsce w kategorii miody. Warto dodać, że nie jest to pierwsza tak prestiżowa nagroda dla Sławomira Surdego. W 2016 roku podczas tej samej imprezy kulinarnej odebrał pierwszą nagrodę za miód pitny trójniak Mirsa.
Panie z Osin na konkurs kulinarny zgłosiły pierogi z farszem z zakwaszanych ziemniaków. Farsz otrzymał podczas imprezy wyróżnienie i był chwalony jako wyjątkowo pyszny i jednocześnie prosty w wykonaniu. Jak zdradziła Iwona Seweryn z Osińskiego Stowarzyszenia Pasjonatów Arcydzieła „Kuźnia Arcydzieł”, robi się go z drobno posiekanych zeszłorocznych ziemniaków, zalanych na noc serwatką. Farsz po odcedzeniu jest gotowany w osolonej wodzie, a następnie dodaje się do niego skwarki z boczku lub słoniny. Można też dodać cebulkę. Może stanowić nadzienie do pierogów, ale jest też pyszny jako pasta na kanapkę.
Poza konkursem panie z Osin serwowały też pierogi pieczone z farszem ze szpinaku z lebiody i pierogi z farszem z ziemniaków zakwaszanych z prawdziwkami. Te potrawy również zachwyciły odwiedzających stoisko.
Organizatorem konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach.
Podczas imprezy nagrodzono także uczestników 42. Buskich Spotkań z Folklorem. Przesłuchania finałowe odbyły się 19 i 20 maja w Parku Zdrojowym w Busku Zdroju. Gminę Mirzec reprezentowali tam członkowie Zespołu Śpiewaczego Ziemi Mirzeckiej, instrumentalista Władysław Ziewiecki z Tychowa Starego oraz solista Stanisław Pacek z Małyszyna. Wszyscy zostali przygotowani do występów przez Piotra Gąsowskiego, instruktora muzycznego mirzeckich zespołów folklorystycznych. Wręczenie nagród i koncert laureatów odbył się 10 czerwca w Parku Zdrojowym w Kielcach.
Zespół Śpiewaczy Ziemi Mirzeckiej złożony ze śpiewających członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z Osin, Trębowca, Mirca, Tychowa Starego, Tychowa Nowego, Ostrożanki, Małyszyna i Gadki zajął drugie miejsce w kategorii zespoły śpiewacze. Stanisław Pacek, solista zespołu „Gromada” z Tychowa Starego dostał wyróżnienie w kategorii soliści i śpiewacy.
Kieleckiej imprezie towarzyszył kiermasz rękodzieła i żywności wysokiej jakości. Wśród wystawców byli laureaci poprzednich edycji konkursów oraz członkowie sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.
Info/fot: UG Mirzec
Dodane: 18.06.18 | Odsłony: 478a kto to jest trzeci od prawej?
widzę , że collegium tumanum nic nie dało ....
no na pewno dostałeś propozycje na stołek w...
sam dostałem propozycję, że jeśli do nich...
dopiero byś zobaczyła komu obiecali etaty