Uwaga! Salmonella. Jak się ustrzec przed zatruciem?

10116.nsmed

Zdecydowanie więcej jest przypadków zatruć salmonellą w powiecie starachowickim, niż było w analogicznym okresie w ubiegłym roku. Rok temu, w czerwcu 2017 roku były tylko 2 przypadki, natomiast jak informuje Ewa Dróżdż - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Starachowicach w czerwcu tego roku zanotowano 20 przypadków zatruć pokarmowych spowodowanych pałeczką Salmonella. Dotyczy to pojedynczych osób z gospodarstw domowych.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach ostrzega:

Pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka i zwierząt; wywołują ostre zatrucia pokarmowe. Objawy chorobowe żołądkowo-jelitowe występują najczęściej od 6 godzin do 3-7 dni (najczęściej 1-2 dni) od zakażenia:cbóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy bez jakichkolwiek objawów chorobowych.

Najczęstszym i szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek Salmonella są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody i inne) oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

Do zakażenia może dojść przez żywność zanieczyszczoną odchodami zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów ), przez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko ) i ludzi zarówno chorych i zdrowych (nosicieli) wydalających pałeczki z kałem oraz przez skażone sprzęty kuchenne. 

Zachorowaniu można zapobiec przez :

-mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,

-utrzymanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,

-zapobieganie rozmnażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności ,

-wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,

-całkowite rozmrażanie drobiu, mięs, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia i gotowania,

-poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne)

-mycie jaj przed rozbiciem skorupki,

-unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych dostawców i przygodnych sprzedawców,

-zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni

Należy pamiętać, iż  pałeczka Salmonelli jest wszechobecna a jej namnażaniu sprzyjają: ciepło, wilgotność i upały.

                          Reklama

Dodane: 05.07.18 | Odsłony: 516

Komentarze użytkowników

Proste | 2018-07-08 10:53:22 napisał(a):

Nie chodzić do Hotelu Senator!!!!

Cyrk na kółka h | 2018-07-08 10:59:55 napisał(a):

Sanepid w Starachowicach to jest porażka. Nie widzą problemu tam gdzie jest problem. Urzedasy takie same jak w reszcie miejskich przytulisk dla urzedasow. Kary maja tylko dla zwykłego czlowieka. Jak bakteria coli była w wodzie to najbardziej próbowała wytłumaczyć sytuację jedna taka z sanepidu co się przytulić chciała do polityki.

do Cyrk na kółka h | 2018-07-08 11:28:35 napisał(a):

Dlatego próbki z Senatora wysłano do badań Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Skarżysku - Kamiennej !!!! W Starachowicach nic by nie wykryto pewnie!!!

@do do | 2018-07-08 12:34:48 napisał(a):

Jezeli to prawda to faktycznie tu jest dno.

do @do do | 2018-07-08 13:41:13 napisał(a):

Ale zawsze było dno, jest i będzie, od kiedy tylko pozwolono funkcjonariuszom publicznych z niektórych urzędów, instytucji i służb pić wódkę z lokalnymi politykami, gościć się na balach i drinkach w Senatorze,potem w Europie, robić sobie razem fotki itd. Nawet rzeczniczka Szpitala, w którym wylądowali zarażeni salmonellą, to znajoma polityków, a także właścicieli Senatora i innych osób !!!!

do @do do | 2018-07-08 13:51:27 napisał(a):

A czego można chcieć w mieście, w którym nawet trwa egzekucja komornicza z mieszkania, należącego do Prokuratora ?

Niewiedza | 2018-07-09 19:19:12 napisał(a):

No dobra a gdzie jest informacja o tym gdzie dostawca tych jajek dostarcza oprócz senatora ??? Skoro tam poszła partia w której wykryto pałeczki salmonelli to gdzie jeszcze je sprzedał ??? Do innych restauracji, sklepów ? Czy skoro wiadomo że dostawca miał zepsotą partie to nie powinna pojawić się informacja gdzie jeszcze trafiły ?

Julka | 2018-07-20 15:48:00 napisał(a):

Sanepid Starachowicki nigdy nie badał żywności sama wiozłam żywności do Skarżyska ale bada wodę i to Starachowicki Sanepid wykrył coli w wodzie jak się nie wie to lepiej nie pisać bzdur

Skomentuj!


Ostatnie komentarze w serwisie