Program dofinansowania in vitro we wszystkich gminach powiatu starachowickiego? LIST OTWARTY Stowarzyszenia Wrażliwi Społecznie

17958.nsmed

Miasto Starachowice ma „program polityki zdrowotnej leczenia niepłodności metodą zapłodnienia pozaustrojowego dla mieszkańców Gminy Starachowice”, czyli dołączyło do grona tych, które swoim mieszkańcom dofinansowują in vitro.

Powiat starachowicki, to 5 gmin: Starachowice, Wąchock, Pawłów, Mirzec i Brody. Stowarzyszenie Wrażliwi Społecznie złożyło do Zarządu Powiatu Starachowickiego petycję w sprawie podjęcia działań organizacyjno-finansowych w zakresie opracowania programu leczenia niepłodności metodą zapłodnienia pozaustrojowego in vitro dla mieszkańców całego powiatu starachowickiego na lata 2024 - 2026 oraz zabezpieczenie środków finansowych w projekcie budżetu powiatu na realizację niniejszego programu.

Jeśli tak by się stało, to nie tylko pary ze Starachowic mogłyby uzyskać dofinansowanie, ale także te z ościennych gmin.

Stowarzyszenie Wrażliwi Społecznie napisało LIST OTWARTY do prezydenta miasta Marka Materka, w którym apeluje o poparcie dla swojej inicjatywy. Treść poniżej:

LIST OTWARTY  do prezydenta miasta Starachowice w sprawie: poparcia wniosku stowarzyszenia Wrażliwi Społecznie do Rady Powiatu w Starachowicach w sprawie podjęcia działań w zakresie opracowania programu leczenia niepłodności metodą zapłodnienia pozaustrojowego in vitro dla mieszkańców powiatu starachowickiego na lata 2024 - 2026 oraz komplementarnej petycji złożonej do zarządu powiatu starachowickiego.

Szanowny Panie Prezydencie!

Rada Miejska w Starachowicach podjęła uchwałę w sprawie przyjęcia programu polityki zdrowotnej leczenia niepłodności metodą zapłodnienia pozaustrojowego dla mieszkańców gminy Starachowice. Poparcie dla programu udzieliło  też około  2,5 tys. starachowiczanek i starachowiczan. Inicjatorką akcji zbierania podpisów była lokalna protagonistka w zakresie wsparcia leczenia bezpłodności metodą pozaustrojową Pani Magdalena Maciąg. Stowarzyszenie Wrażliwi Społecznie wspierało miejski program in vitro gdzie jeszcze w 2021r. członkowie organizacji poparli tego typu projekt w ramach budżetu obywatelskiego. Również w 2023r. udzielono poparcia podpisując się pod stosownymi listami oraz złożono wniosek do rady miejskiej z aprobatą niniejszego programu.

Jako niekwestionowany lider obozu większościowego w Radzie Powiatu w Starachowicach, którego wola polityczna spowodowała nawet zmiany personalne starosty starachowickiego oraz miała istotny wpływ na nowy Zarząd Powiatu, proszę o polityczną dobrą wolę poprzez publiczny apel i przeprowadzenie stosownych rozmów z radnymi rady powiatu z KWW Marka Materka w zakresie poparcia rzeczonego wniosku do Rady Powiatu (i dodatkowo petycji). To nie kto inny, jak  Pan w wywiadzie on-line dla medium Architektura i Biznes z lutego 2022r  na pytanie dotyczące demografii, odpowiedział, że cyt. „Jesteśmy piątym miastem powiatowym w Polsce najszybciej tracącym liczbę mieszkańców. Dzieje się tak przez demografię i strukturę wiekową społeczności lokalnej, która jest mocno zaawansowana wiekowo”.

Dlatego rozwiązywanie problematyki niżu demograficznego i utylitarność programu tudzież jego wartość dla rozwoju społecznego zapewne są  dla Pana oczywiste.

Proszę  się nie lękać, że nie jest Pan pierwszy z pomysłem programu in vitro na szczeblu powiatu. Jest to absolutnie bez znaczenia i tak jest Pan primus inter pares dla części obywateli Starachowic. Wierzę, że dzięki Pana politycznemu zaangażowaniu, zneutralizowaniu  personalnych animozji i radości mieszkańców powiatu z możliwości posiadania potomstwa  spotka się Pan z radnymi  własnego   obozu politycznego przekonując ich do  poparcia  przedmiotowego programu na obszarze  powiatu starachowickiego.

Proszę o publiczną odpowiedź w niniejszej sprawie przed zbliżającą się sesją rady powiatu wierząc, że nie znajdzie Pan odrobiny złej woli ,aby przedmiotowego wniosku (i docelowo petycji) nie poprzeć.

Zarząd Stowarzyszenia Wrażliwi Społecznie

Dodane: 25.10.23 | Odsłony: 800