Prazoki, zarzucajka świętokrzyska, kluska miedzianogórska – to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających Szlak Kulinarny Świętokrzyskiego. W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni.
MAKRO Polska wraz z czołowymi szefami kuchni zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach siedmiu regionów dołączyło Świętokrzyskie. Na Szlaku Kulinarnym tego regionu znajduje się 25 restauracji reprezentujących regionalne dziedzictwo kulinarne. Mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.
Świętokrzyską tradycję kulinarną opisał już Mikołaj Rej, jeden z największych pisarzy epoki renesansu. W swoim dziele „Żywot człowieka poczciwego”, pisze on m.in. o jesiennym jadłospisie w rodzinnym majątku w świętokrzyskich Nagłowicach jako o kuchni, która łączy w sobie elementy kuchni chłopskiej i szlacheckiej oraz czerpie obficie ze smaków uprawnych pól i lasów. Kuchnia regionu świętokrzyskiego pozostała taka do dziś. Istotną częścią świętokrzyskiej tradycji kulinarnej jest również kuchnia żydowska, której przykładem jest chociażby kugiel, ziemniaczana zapiekanka z mięsem drobiowym i rozmąconymi jajkami. Kultowym deserem regionu jest placek spod kamienia, w którego przypadku składniki są równie istotne co sposób przyrządzenia, a tytułowy kamień to element obowiązkowy. Placek składa się z kilku warstw ciasta przekładanych słodką, śmietanową masą. Tak przygotowany placek dociska się płaskim kamieniem, aby poszczególne warstwy idealnie się ze sobą połączyły.
Wybierając się kulinarnym szlakiem Świętokrzyskiego, rozsmakować się można w potrawach przygotowanych przez uczestniczących w programie szefów kuchni. Zgodnie z tradycją regionu, są to m.in kaczka sous vide, medalion z policzków wołowych czy polędwica wołowa. Jeśli goście mają ochotę na słodkie zakończenie swojej kulinarnej podróży, mogą skosztować lokalnych ciast.
Przemierzając Szlak Kulinarny konsumenci mogą zagłosować na najlepszą restaurację biorącą udział w programie Polskie Skarby Kulinarne. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą oddać głos, poprzez kliknięcie w ikonę korony. Restauracje, które otrzymają największą liczbę koron, zdobędą tytuł Najlepszej Restauracji 2023 programu oraz zostaną zaprezentowane w wyjątkowym albumie.
W programie udział biorą następujące świętokrzyskie restauracje:
• Restauracja w Hotelu Willa Hueta, ul. Słowackiego 25, Kielce
• Restauracja Świętokrzyski Dwór, Wólka Milanowska 64, Nowa Słupia
• Restauracja Lapidarium pod Ratuszem, Rynek 1, Sandomierz
• Restauracja w Zamku Rycerskim w Sobkowie, ul. Sobka 15, Sobków
• Restauracja Żółty Słoń, ul. Zagnańska 49, Kielce
• Restauracja Vinylowa, ul. Zakładowa 5, Pionki
• Restauracja Leliwa, ul. Zamkowa 17, Końskie
• Osada Średniowieczna, Huta Szklana 37, Huta Szklana
• Restauracja Willa Pod Bramą, ul. Mickiewicza 5, Sandomierz
• Karczma Mnicha, ul. Świętokrzyska 63a, Nowa Słupia
• Restauracja Atrium, ul. Bankowa 7, Starachowice
• Gospoda Echa Leśne, ul. Występa 63, Łączna
• Restauracja Rynek 11, Rynek 11, Kielce
• Restauracja Essence, Dąbrowa 3, Masłów
• Restauracja Rozmaryn, Rynek 5, Kielce, Polska
• Restauracja Da Vinci, ul. Podzamcze 45, Chęciny
• Karczma Pod Strzechą, ul. Łódzka 187, Kielce
• Restauracja Kielecka, ul. Żeromskiego 12, Kielce
• Restauracja Pod Złotą Różą, Plac Moniuszki 7, Kielce
• Restauracja Monte Carlo, ul. Paderewskiego 20, Kielce
• Restauracja Solna 12, ul. Solna 4A lok.12u, Kielce
• Restauracja Ponidzie, ul. Bohaterów Warszawy 115, Busko Zdrój
• Restauracja Oranżeria, ul. Sienkiewicza 78, Kielce
• Restauracja Dwór Zbożenna, Zbożenna 194, Przysucha
• Restauracja Paragraf, ul. Focha 5, 26-610 Radom
Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami programu są firmy: Coca-Cola, Drosed, Mlekovita, Mlekpol oraz Skarby Serowara. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.
Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.
Komunikat prasowy Organizatora
Dodane: 01.06.22 | Odsłony: 1150wypociny lokalnego peowca, który komentuje...
super byłoby gdyby stworzono ścieżkę...
tak, będą po dwa pasy w każdym kierunku....
droga dwujezdniowa, czy to znaczy ze w kazdym...
a ja na przegraną z brodow. hehe... ciekawe...